Hur många tårtbitar behövs?

04.10.2022

Äntligen har ni fått ihop listan med de noga utvalda gästerna för er stora dag. Nu inväntas bara OSA-datumet för att se hur många ni blir exakt!

Ordet "exakt" är tyvärr ingenting vi tårtkreatörer kan göra mycket med.
Tårtans storlek går oftast inte att justeras per exakt bit. Det kan finnas spann som t.ex. 65-70 bitar. Det innebär oftast att tårtans exakta bitantal är kring 67. 

Så hur många tårtbitar behövs då för er stora dag med era fantastiska gäster?
Nu behöver vi vässa våra matte-pennor för här följer lite generella uträkningar.

Låt oss leka med tanken att ni har 70 gäster (plus er 2!).
Ni ska servera tårtan efter middagen. Ni har ätit två rätter och ska avsluta med tårta som efterrätt. Tårtan är frivillig och serveras alltså inte till varje gäst vid bordet. Det kanske är en slags stående efterrätt.

[BILD PÅ PAR SOM SKÄR UPP TÅRTA]

Av 72 personer kanske 3 st är allergiker på ett eller annat vis. Gluten, mjölkprotein, ägg.. Såna allergier som inte tårtan anpassas efter.
Av de 69 personerna som är kvar så är det 5-6 st som påstår sig inte vara "tårtpersoner".  Vi är nu nere på 63 personer.

Nu kommer adderingarna in i det hela:
Av dessa 63 personerna så tänker vi oss att 3 stycken älskar tårtan så mycket att de vill ha en till bit. = 66. Slutligen; ni ska ju faktiskt spara en bit tårta så ni kan äta på er första bröllopsdag!

Summan: 67 bitar!

Så, ni ser ju! av 72 så tog vi ner och sen upp det till 67 bitar. Då har vi inte ens tagit höjd för att det trista kan ske; någon kan ju faktiskt tappa sin bit i golvet, få en fluga på frostingen. 

Mitt råd är alltså; ta så många bitar som ni är personer. Hellre 5-6  bitar för många än för få.
Tårta går ju faktiskt att servera till brunchen dagen därpå. Tårtfantasterna lär ju älska er ännu mer!
Skulle det ändå bli över; det går utmärkt att frysa ner tårtan i 3-6 månader om den är väl inplastad. Man vet ju aldrig när suget slår till! ;) 


[BILD FRÅN MADDES TÅRTA UPPSKUREN]