top of page

Då serverar man tårta på bröllopet

En av de första frågorna jag brukar fråga mina bröllopspar är:

- När ska ni servera bröllopstårtan?


Jag möts då av lite olika svar. Vissa har stenkoll på när de vill servera tårtan, och andra har ingen aning om att det ens finns ett val för när bröllopstårtan ska serveras. - Serveras den inte alltid efter middagen? Svarar de.


Ja jo, men visst kan man få göra precis som man vill?


Enligt tradition serveras tårtan efter efterrätten. Som en slags avspark för den stora festen. Man kan såklart också skippa efterrätten och välja att servera tårtan istället.

Men på senare tid har det blivit omåttligt poppis att servera tårtan till brudskålen.

Låt mig förklara för- och nackdelarna av de olika tidpunkterna.


Efter efterrätt Vill man ha en stor happening kring tårtan så är efter middag-alternativen oftast en hit. Den kan glida in med isfacklor, musik och rök för att verkligen hypea upp händelsen. I vissa kulturer tillkommer också en slags knivdans där tårtkniven får passas runt till dansande gäster innan den till slut hamnar i brudparets händer.

Scenariot kring tårta efter middagen är ofta förväntat på ett bröllop. Likväl så kan gästerna glömma bort att det kommer en till rätt, och därför ätit sig allt för mätta på mat och kommer inte orka med någon tårtbit. Nackdelen är då att man helt enkelt kommer ha massvis med tårta över.

En annan nackdel är att fotografen i vissa fall kan ha hunnit gå hem, eller i andra fall inte får till så härliga bilder i den mörka lokalen.


Som efterrätt

En middag har oftast tre delar; för-, huvud- och efterrätt. Man förväntar sig att det kommer en efterrätt och är den också bröllopstårta, ja då blir man helt enkelt glad!



En bröllopsdag har oftast VÄLDIGT många saker som ska hinnas med. Det är piff, påklädnad, vigsel, fotografering, mingel, brudskål, middag, tal, fest, vickning och ännu mera fest. Beroende på vilken typ av bröllop det är så är oftast middagen väldigt lång och med många tal. Den kan ofta ta upp mot 4 timmar(!).

Traditionerligt serveras bröllopstårtan efter efterrätten, närmare första dansen. Men efter 4 timmar av mat kan det kännas kämpigt att också få i sig bröllopstårta.


Så hur ska man då tänka?


Såhär; tänk lite baklänges. Hur viktig är festen? Är det viktigt att det är en lång och slirig fest så kan det vara bra att avsluta middagen relativt tidigt. T.ex. som senast klockan 22.00. Med ovanstående exempel på en typiskt "svensk bröllopsmiddag" med många tal, så innebär det att middagen behöver starta kl 18.00.

Nu tänker vi framlänges igen;

Efter vigseln kanske ni vill ha en brudskål med era vänner för att fira. Här är det ett perfekt tillfälle att äta tårta! Brudparet skär upp den första biten, skålar och sedan är det fritt mingelutrymme. Oftast finns det serveringspersonal som hjälper till att skära upp tårtan till alla gästerna. Räkna ca 20 sekunder per bit, beroende på hur rutinerade de är. Medan gästerna är upptagna med att ta för sig tårta och mingla så kan brudparet enkelt smita iväg för en fotografering. Ingen kommer att märka någonting, för de äter tårta!


Väl efter fotograferingen minglar brudparet tillbaka till sällskapet.


Det börjar vankas middag och toastmastern bjuder in gästerna att hitta sin plats och kanske hinna pudra näsan innan.


Nu börjar middagen!





Ja, visst är bröllop väldigt regelstyrt? Nja, de KAN vara det. Men de kan också vara precis så som ni vill! Våra traditioner kring bröllop är rätt så genomgående; man viger sig, sen en brudskål, sen en middag, sen en bröllopstårta och sen första dansen och sen fest och sen slut. Visst kan det vara bekvämt, men vad händer om vi kastar upp allt detta och gör på

 
 
 

Comments


ÖPPETTIDER:

Studion är endast öppen på  bokad tid och under upphämtningfönstret.

ADRESS:

MAILA OSS

Tunavägen 32

18452 Österskär

© 2024 by Ida & the cakes

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page