En typisk tårtvecka

04.10.2022

Hur lång tid tar en tårta att skapa?
Häng med mig på en typisk tårtvecka i min studio!

MÅNDAG
Måndag är en bottendag. Inte i sin bemärkelse att den är bottentråkig, utan att den tillägnas tårtbottnar.
En tårtbotten innebär otroligt mycket väntan. Äggen ska vispas till perfekt konsistens och sedan ska allt blandas för hand, vägas upp och sedan in i ugnen mellan 45-60 minuter.
Det är tyvärr inte mycket jag kan förbereda, utan varje moment behöver ha sin gång.

När de är klara får de vila och svalna en stund innan jag noga plastar in för att bibehålla all fukt i botten. Sedan får de ligga i kylen i väntan på montering.

TISDAG
Idag görs alla fyllningar. Alla mina fyllningar behöver ha 1 dygn på sig för att stabilisera. Oj vad viktigt det är att de får rätt konsistens. Är de för rinniga så kommer det inte gå att bygga en hög våningstårta. Tänk själv om de skulle använt grädde istället för murbruk när de byggde Kinesiska muren..!
Det är lite nervigt ibland att låta det gå ett dygn innan jag vet om det blev rätt eller inte. Som tur var är det välbeprövade recept. 

ONSDAG
Dags för fill & chill! Nu ska pusselbitarna ihop för att bilda en tårta!
Tårtbottnarna skärs upp och packas ihop utifrån vilken storlek på tårtan det ska vara.
En mängd med smörkräm görs. Under bröllopssäsongen gör jag nog mellan 200-250 kg smörkräm!! Det är helt otroligt! Men detta är bara det som är på utsidan av tårtan. Insidan är alltid en massa god fyllning!
I USA är tårtorna oftast fyllda med smörkräm, ibland även någon curd. Men oftast ser deras innehållsförteckning ut såhär: tårtbotten, smörkräm. Punkt. Trist, kan jag tycka. Jag gillar fyllning och det tror jag märks på mina tårtor..! 

TORSDAG
Nu antar tårtorna sina olika personligheter, eller stilar snarare. Det är nu man börjar urskilja vilken tårta som ska till vilken tillställning. Ska den vara vit, rosa, randig, grön...? Nu kläs tårtan med sitt yttre lager smörkräm och dekor skapas.

På vissa tårtor ska det vara en caketopper, en skulptur eller liknande som ska pryda. Denna skapas idag. Det är otroligt tidskrävande och väldigt pilligt. Jag har anlaget "små och breda fingrar" så för mig krävs det lite extra stadig hand.

FREDAG
Byggnadsinjenjörens dag. Tänk att jag skulle bli injenjör. Tårtinjenjör. Iallafall om det är en våningstårta som ska byggas.
Det är så otroligt viktigt att alla delarna blivit rätt fram tills nu, för nu ska det visa sig om det kommer hålla eller falla. Jag säkerställer såklart alltid att mina tårtor har rejält med support av dowels och annat. Ingenting lämnas åt slumpen. Sedan byggs våningarna på varandra och tillslut står en majestätisk våningstårta där!

För andra tårtor är det nu som dekoren sätts på plats. De sista detaljerna fixas.

Sen ska det fotas också. Det är en del av mitt portfolio som jag delar på Instagram för att visa vad jag gör och erbjuder.

BONUSDAG! LÖRDAG!
Bonus och bonus.. Under bröllopssäsongen är detta min leveransdag.
Tårtor till höger och vänster, kors och tvärs genom hela Stockholms län och ibland även till andra delar av Sverige.