Den stora guiden till den perfekta smaken

04.10.2022

När mina brudpar kommer på sin tårtkonsultation så har de lyxen att få prova ALLA mina tårtsmaker. 5 stycken noga utvalda smaker som går från syrligt, sött, salt och mustigt.
Man ska väl egentligen inte välja bland för många alternativ, oavsett vad det handlar om. Men i detta fall så är det även en lustfylld provsmakning och oftast så enas paret om sina två favoriter, där det tillslut finns en vinnare.

Även om vi kan ha hittat en vinnare där och då; är det den tårtan som är perfekt för den stora dagen? 

Ta er nu en funderare - när ska tårtan serveras? Vad serveras till tårtan? Vad vill vi att gästerna ska göra sen?

Steg 1. NÄR
Ja, vilken tid ni ska servera tårtan kan vara en bra start. Ska ni servera den till brudskålen? Ska den vara istället för efterrätt, eller ska den vara efter efterrätten?
Tillfället kan såklart påverkas av hur tidsschemat ser ut, eller helt enkelt efter tycke och smak.
Läs mitt blogginlägg om fördelarna med tårta till brudskålen HÄR!

Steg 2. TILL
Ni vet när ni sitter på en fin restaurang och sommelieren presenterar sina vinförslag för just det ni ska äta; ett mustigt och smakrikt vin till kötträtten eller ett friskt till fisken.

Det är ingenting unikt för just vin. Det gäller allt från kaffe till tårta! Hur vi matchar mat och dryck kan vara avgörande för hur det upplevs.
Efter en smakrik och stor måltid så är både våra smaklökar och magar mätta. En söt tårta är därför det som vi är ute efter. Likt en efterrätt. Det skulle t.ex. kunna vara mina smaker "Pinkilicious" eller "Chocolate Heart attack".

En lätt och fräsch middag behöver något som är minst lika fräscht och därför skulle jag rekommendera något med citronig syra som "Malibu Sour" eller en somrig "Pinkilicious".

För er som ska servera er tårta till brudskålen, så spelar smaken på tårta faktiskt en stor betydelse. Det finns nämligen en viss smak som drar igång våra smaklökar och får oss att bli hungriga inför middagen och vilja ha MER!
Denna smak är syra. Syra drar igång salivproduktionen och genom det så blir vi redo inför middagen.

Därför passar syrliga tårtor fint in på brudskålen, som "Malibu Sour". Den matchas också bra tillsammans med syrligt bubbel så som champagne. 

Steg 3. GÖRA
Ett bröllop har oftast ett tight tidsschema. Det ska flyttas och underhålla människor på ett sömlöst sätt. 
Hur förflyttar man eller uppehåller utan att någon märker det som märkligt?

Jag ska berätta mitt superknep; med rätt smak på tårtan!

Låt oss säga att ni ska servera tårtan efter middagen och vill att gästerna gärna stannar kvar där de är, medan ni förbereder festlokalen eller en rolig dans; servera dem choklad! De kommer att vilja sitta ner, mysa, loungea med något gott i glasen.

Vill ni däremot att gästerna ska upp på benen och röra på sig. Kanske ska festen dra igång direkt efter sista tuggan. Servera dem syrligt! Smaken är fräsch och uppiggande och näst intill omöjlig att bli mätt och tung av.

Vill ni ha en minglig stämning som kanske får gästerna att byta plats? Servera dem något somrigt och sött! Det uppmuntrar samtal och har en glad känsla. Ja, så sa faktiskt en av mina bröllopspar gällande smaken "Pinkilicious".


Så nu vet ni hur man väljer rätt smak för att få era gäster att göra och känna precis som ni vill.

You can thank me later.. ;)