Smak utifrån tillfälle

04.10.2022

När mina brudpar kommer på sin tårtkonsultation så har de lyxen att få prova ALLA mina tårtsmaker. 5 stycken noga utvalda smaker som går från syrligt, sött, salt och mustigt.
Man ska väl egentligen inte välja bland för många alternativ, oavsett vad det handlar om. Men i detta fall så är det även en lustfylld provsmakning och oftast så enas paret om sina två favoriter, där det tillslut finns en vinnare.

Trots att vi kan ha hittat en vinnare där och då; är det den tårtan som är perfekt för den stora dagen? 

Precis som vin passar vissa smaker bättre än andra till t.ex. fisk än nöt. Det är ingenting unikt för just vin. Det gäller allt från kaffe till tårta!
Efter en smakrik och stor måltid så är både våra smaklökar och magar mätta. En söt tårta är därför det som vi är ute efter.
En lätt och fräsch middag behöver något som är minst lika fräscht och därför skulle jag rekommendera något med citronig syra.

För er som ska servera er tårta till brudskålen (vilket kanonval! Ni kan läsa mer om varför på mitt inlägg här), så spelar smaken på tårta faktiskt en stor betydelse. Det finns nämligen en viss smak som drar igång våra smaklökar och får oss att bli hungriga inför middagen och vilja ha MER!
Denna smak är syra.
Syra drar igång salivproduktionen och genom det så blir vi redo inför middagen.

Därför passar syrliga tårtor fint in på brudskålen. Den matchas också bra tillsammans med syrligt bubbel så som champagne.